Vastendieet: Een absolute aanrader of gewoon links laten liggen?

Vastendieet: Werkt het nou wel of niet?

Een vastendieet volgen? Is dat nou wel zo verstandig? Werk je daar niet juist een jojo effect mee in de hand? Krijg je niet ontzettend veel trek tijdens zo'n dieet? 

Er zijn veel onduidelijkheden rondom een zogenaamd vastendieet. Veel mensen krijgen de kriebels van lange periodes zonder eten. 

Maar hoe zit dat precies met zo'n vastendieet? Is het slim om te doen of kun je er beter maar niet aan beginnen? In dit artikel ontdek je alles over het vastendieet.

More...

Wat is een vastendieet?

Waarschijnlijk weet je maar al te goed wat een vastendieet is, toch wil ik het nog even kort uitleggen voor de mensen die het niet weten. 

Een vastendieet is een dieet waarbij je een aantal uur per dag niets eet en de overige uren wel mag eten. Tijdens de periodes dat je wel mag eten eet je natuurlijk alleen maar gezonde voeding.

Er zijn ook varianten van vastendiëten waarbij je bijvoorbeeld 5 dagen per week normaal eet en 2 dagen per week minimaal eet, deze 2 dagen zijn de vastperiodes.

Deze afslank methode word ook wel intermittent fasting genoemd en is behoorlijk populair aan het worden. 

Er zijn dus verschillende manieren om te vasten, dit zijn de twee meest populaire varianten:

 • 16 uur per dag vasten, 8 uur per dag eten
 • 2 dagen per week vasten, 5 dagen normaal eten

Vastendieet werkt niet?

Deze methode van afslanken kent vele positieve reacties van mensen die het ook daadwerkelijk ondervonden hebben. 

Toch kent het vastendieet ook vele tegenstanders, mensen die beweren dat het vastendieet niet zou werken. 

Als ik me niet in deze afslank methode had verdiept had ik dat misschien ook wel gezegd, het klinkt namelijk zo tegenstrijdig. 

Van oorsprong is ons lichaam zo ontwikkelt dat we tijden zonder eten kunnen. Wist je dat we maar liefst 30 dagen zonder eten kunnen?
verborgen suikers

Het lijkt namelijk net of je een jojo effect aan het ontwikkelen bent omdat je de ene keer wel mag eten en de andere keer bijna tot niet. 

Vooral als ik kijk naar mijn reviews over de afslankmethodes van bijvoorbeeld Simpel Slank en het Droog Trainen Protocol Vrouwen, waarbij je er juist voor moet zorgen dat de kachel blijft branden, klinkt het allemaal wat tegenstrijdig. 

Toch is de gedachtegang achter een vastendieet niet raar, sterker nog, het klinkt allemaal best logisch. 

Vroeger vasten we ook al..

Het klinkt allemaal best logisch omdat we dit vroeger ook al deden. Vroeger was er geen thuisbezorgd.nl en kon je niet even naar de supermarkt om wat eten te halen. 

Vroeger waren we afhankelijk van de jacht en konden we niet op elk gewenst moment gaan eten, soms betekende dat een periode zonder eten. 

Om te overleven moest ons lichaam dus energie opslaan, energie die ingezet kon worden in periodes van voedselschaarste. 

Dan is het toch eigenlijk best raar dat sommige diëten je aanraden om minimaal 6 keer per dag te eten? Vroeger waren er dagen dat je maar 1 keer kon eten. 

 • Duizenden jaren geleden was vasten heel normaal, er was gewoon geen garantie dat je elke dag voldoende eten kreeg
 • Ons lichaam is zo intelligent ontwikkelt dat het langer periodes zonder voedsel kan
 • Duizenden jaren geleden aten mensen soms maar 1 keer per dag, waarom dan nu minimaal 6 eetmomenten per dag? Het gaat geheel tegen onze natuur in.

Vastendieet schema 

Ik vertelde je net al dat het vastendieet volgens een vast schema van vasten en eten gaat. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? Hoeveel calorieën mag je bijvoorbeeld innemen als je wel mag eten?

Er zijn dus verschillende methodes van vasten, de meest populaire zijn de 5:2 methode, dus 5 dagen eten en 2 dagen vasten en de methode waarbij je 16 uur per dag vast en 8 uur per dag wel eet. 

Als je kiest voor de 5:2 methode vraag je, je natuurlijk af wat je dan tijdens deze 2 dagen vasten wel mag.

Want als je kiest voor deze methode mag je tijdens de 2 dagen vasten wel eten maar beperk je, je calorie inname tot 500 kcal voor vrouwen en 600kcal voor mannen. Bijna niets dus.

Maar wat mag je dan allemaal eten? Er word natuurlijk aangeraden om zoveel mogelijk gezond te eten omdat dit je lichaam langer verzadigd.

Toch word er niet heel erg streng over gedaan zolang je maar niet meer calorieën inneemt dan dat je verbrand.

Als je gaat voor de andere methode betekent dat, dat je gedurende 16 uur helemaal niets eet. Hoe dat precies in zijn werkt gaat ontdek je straks.

Vastendieet en de ervaringen

Zoals ik net al zei zijn de mensen die daadwerkelijk een vastendieet hebben gevolgd bijzonder enthousiast over deze methode. 

Het is makkelijker vol te houden dan gedacht en de resultaten mogen er zijn. Toch is er ook een groepje mensen die aangeeft dat ze de vastperiodes juist zwaar vonden. 

Waarom werkt vasten zo goed? 

Maar als dit zo'n krachtige methode is en je lichaam er bij gebaat lijkt te zijn om periodes van vasten in te gaan zetten, waarom is dat dan? 

Laten we vooropstellen dat de wetenschap het erover eens is, vasten werkt echt! Er zijn tal van onderzoeken uitgevoerd en de resultaten waren in alle gevallen positief. 

De reden dat vasten zo enorm krachtig is, is omdat je lichaam door te vasten beter in staat is om vetten te verbranden. 

Je lichaam is beter in staat om vetten te verbranden omdat je insuline gevoeligheid door te vasten omhoog gaat. 

En omdat je lichaam nu beter met je insuline niveau om kan gaan is er veel minder insuline nodig en dit leidt kort gezegd tot een betere vetverbranding.

Daarnaast word het groeihormoon, door te vasten, enorm gestimuleerd. Het groeihormoon zorgt voor meer opbouw van spieren en een betere vetverbranding. 

Dit hormoon word enorm gestimuleerd omdat er nauwelijks insuline in je bloed aanwezig is, een vereiste om dit hormoon te laten werken.

 • Tal van onderzoeken hebben aangetoond dat vasten een super krachtige methode is om af te slanken en gezonder te worden
 • Je lichaam weet insuline beter te reguleren en hierdoor zal je vetverbranding optimaal zijn
 • Door te vasten word het groeihormoon enorm gestimuleerd omdat er nauwelijks insuline in je bloed is. Het groeihormoon zorgt voor meer opbouw van spieren en een betere vetverbranding
 • Door te vasten kan je stofwisseling binnen korte tijd met wel 14% verhogen
 • Je hormoonhuishouding verandert op ook dit draagt bij aan een betere vetverbranding

Daarnaast zijn er nog enkele positieve gezondheidsvoordelen als je besluit om te gaan vasten:

 • Vasten helpt het ontgiften van je lichaam
 • Vasten is goed voor je spijsvertering
 • Vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel aanzienlijk

Let wel op, niet iedereen kan zomaar aan een vastendieet beginnen. Ben je bijvoorbeeld zwanger, heb je een eetstoornis of slik je bepaalde medicijnen? Dan is het verstandig om niet te gaan vasten.

My Shredded Lifestyle..

Nu wil je natuurlijk weten wat ik je aanraad als het gaat om een vastendieet. Onlangs nam ik populaire vastendieet My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber onder de loep.

Dit dieet is met recht erg populair, het is laagdrempelig, heel duidelijk uitgelegd, het bevat voedingsschema's en veel tips en informatie. 

my shredded lifestyle boek

Kortom, My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber neemt je bij de hand en begeleidt je super goed om te gaan vasten en maximale resultaten te halen. 

Het is niet voor niets dat de positieve reviews bij onder andere Bol.com door het plafond gaan. 

Ja! Ik Wil Ook Slank Worden + Alle Andere Positieve Gezondheidsvoordelen Ervaren Door Te Gaan Vasten >>>>

Heb je nog vragen over deze methode? Laat een reactie achter onder dit artikel!

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments