Koolhydraatarme Chocolade maken? Zo maak je het onweerstaanbaar!

Koolhydraatarme Chocolade maken? Gebruik dit overheerlijke recept!

Koolhydraatarme chocolade betekent verantwoord smullen. Ten opzichte van normale chocolade is deze variant veel beter. 

Want volg jij een koolhydraatarm dieet maar wil je ook wel eens genieten van de heerlijke smaak van chocolade? Dan moet je dit artikel hebben gelezen. 

In dit artikel deel ik namelijk verschillende recepten om koolhydraatarme chocolade te maken. Heerlijk en verantwoord snoepen.

More...

Verantwoorde chocolade maken?

Veel mensen vragen zich af of dit eigenlijk wel bestaat want chocolade zit toch boordevol koolhydraten?

Dat klopt maar, je kan er ook zeker verantwoord mee om gaan zodat je toch lekker kan genieten van een stukje chocolade.

Wel is het af te raden gelijk een hele zak of reep op te eten, dat gaat natuurlijk weer iets te ver en is het niet gezond meer.

Je kunt het beste kiezen voor de pure variant en dan het liefst met zoveel mogelijk procent cacao erin. Chocolade wat onder de 70% komt is al een no go.

Deze bevatten dan weer teveel koolhydraten en zou niet passen in je koolhydraatarme levensstijl.

Er zijn tegenwoordig veel mensen die meer op hun voeding willen letten en dit door middel van koolhydraatarme recepten wat overigens heerlijk kan zijn mits je ze goed bereid.

Zo wordt er wel gespeculeerd of chocolade nou echt gezond is want dat het lekker is, weten we allemaal.

Zoals al eerder vermeld is te veel chocolade voor niemand goed. Maar het kan ook gezond zijn. Dit komt doordat er antioxidanten in de cacao zitten en dit heeft de naam flavonoïden gekregen.

Flavonoïden in de cacao hebben een goed effect op hart en bloedvaten, dit zou diabetes kunnen voorkomen.

Het probleem is echter dat er bij het verwerken van chocolade een deel van de flavonoïden verloren gaat en dit komt weer door de verhitting van de cacao.

Wist je trouwens dat in witte chocolade helemaal geen cacao is verwerkt? Hierdoor zitten er ook geen flavonoïden in. Dus logisch dat je de witte chocolade helemaal niet moet pakken.

En wist je dan ook dat er in chocolade meer flavonoïden en polyfenolen zitten dan fruit? Zoals hierboven al vermeld kan dit een goed effect hebben op hart en bloedvaten.

Onderzoekers hebben aangetoond dat er per gram meer antioxidanten in cacao zitten dan fruit. Bizar hè?

En ook in fruitsappen zitten minder flavonoïden en polyfenolen dan cacao en pure chocolade. Hierdoor heeft de chocolade ook wel de naam superfruit gekregen.

Polyfenolen zijn trouwens chemische verbindingen die voor komen in planten. De polyfenolen zijn actieve stoffen die oxidaties tegen gaan en kankercellen kunnen bestrijden.

Wel moet je altijd blijven opletten aangezien chocolade tevens veel verzadigd vet en calorieën bevat. Dit is dan ook de reden waarom hij niet in de schijf van vijf vermeld staat.

Geniet maar wel met mate zullen we dan maar zeggen.

Koolhydraatarme chocolade maken

Hieronder volgen een paar heerlijke koolhydraatarme recepten die je met chocolade kunt maken.

Koolhydraatarme chocoladekoekjes

5 ingrediënten en 4 simpele stappen, een kind kan de was doen.

Ingrediënten koolhydraatarme chocoladekoekjes

  • 60 gram roomkaas
  • 60 gram boter
  • 35 gram zoetstof
  • 45 gram cacaopoeder
  • 2 eieren

Bereiding

  1. Verwarm de over voor op 180 graden
  2. Meng alle ingrediënten met elkaar tot het een glad geheel is
  3. Maak er 12 ronde koekjes van en leg ze op de bakplaat
  4. Bak de koekjes vervolgens 12 minuten in de oven

Nu kan je lekker gaan smullen van de chocoladekoekjes die maar 1 gram koolhydraten per stuk bevatten!

Koolhydraatarme chocolade fudge

Ingrediënten

  • 100 gram roomboter
  • 200 gram roomkaas
  • 15 gram cacaopoeder
  • 1 eetlepel vanille aroma
  • Vloeibare zoetstof
  • 20 gram 85% chocolade

Bereiding

  1. Doe de boter met de chocolade in een pannetje en smelt dit voorzichtig. Als dit helemaal gesmolten is, kan je de zoetstof en de vanille toevoegen.
  2. -Doe de roomkaas in een kom en giet het gesmolten goedje erover heen. Meng dit met een garde totdat dit goed gemixt is.
  3. -Roer de cacaopoeder erdoor heen en proef even of het niet te bitter is. Eventueel kan je bij deze stap nog wat zoetstof of cacaopoeder toevoegen.
  4. -Leg bakpapier in een bakvorm en giet het mengsel erin. Zorg dat het overal evenveel verdeeld is en druk het even goed aan.
  5. -Zet het in de koelkast of vriezer en laat het opstijven. Een uurtje in de vriezer is voldoende. Haal het daarna eruit en snij het in blokjes. Plaat het daarna terug in de koelkast.

Dit is een heerlijk recept. Wel zou ik het goed verstoppen in de koelkast. Het is namelijk zo op en heel verleidelijk om een 2e stukje te pakken. Maar in principe kan dit gewoon want het bevat 0,4 gram koolhydraten per stukje.

Chocolade cake

Ingrediënten

  • 100 gram amandelmeel
  • 40 gram cacaopoeder
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 3 eieren
  • 120 gram boter
  • Zoetstof
  • Snufje zout

Bereiding

  1. -Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. -Men in een kom het amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder, zoetstof en het zout.
  3. -Smelt de boter in een pan en meng hier de eieren door heen.
  4. -Doe beide mengsels bij elkaar en meng het totdat het een smeuïg geheel is.
  5. -Doe het mengsel in een cakevorm of muffinvorm, zorg er voor dat het niet te vol is want het gaat nog rijzen.
  6. -De cake kan 30 minuten in de oven afgebakken worden op 170 graden.

Eet smakelijk!

Wat denk je van kokos en chocolade? Een soort bounty dus eigenlijk maar dan koolhydraatarm en in bonbon vorm! Hieronder volgen de stappen

Koolhydraatarme Bonbon

Ingrediënten

  • 25 gram gemalen kokos
  • 10 gram amandelmeel
  • 15 ml kokosmelk
  • 10 gram chocolade (het liefst van 85% of meer)
  • Zoetstof
  • Scheutje slagroom

Bereiding

  1. -Kneed de gemalen kokos, amandelmeel en de kokosmelk goed door elkaar
  2. -Verdeel het mengsel over 6 bonbon vormpjes. Een muffin vorm zou ook kunnen. Druk dit goed aan
  3. -Zet het inclusief de vorm in de vriezer voor ongeveer 30 minuten of 2 uur in de koelkast
  4. -Na de wachttijd kan je de chocolade au bain-marie smelten
  5. -Haal de vorm uit de vriezer of koelkast en giet op elke kokos bonbon een klein lepeltje vloeibare chocolade
  6. -Zet hem weer terug in de vriezer voor 10 minuten zodat de chocolade echt hard kan worden
  7. -Na 10 minuten kan je hem eruit halen en druk dan voorzichtig de bonbons uit de vorm

Met de overige chocolade kan je de bonbons mooi decoreren. Het is jouw feestje, je kan er op doen wat je zelf wilt en lekker vindt.

Hopelijk heb je nu een idee van wat je eigenlijk allemaal kan doen met chocolade. Dat je dus wel gewoon elke dag een stukje kan pakken als het maar bij een stukje blijft.

Met deze recepten kan je heerlijk koolhydraatarm genieten! Zoek je meer koolhydraatarme recepten? Check dan ook eens mijn andere recepten zoals: 

Wil je meer koolhydraatarme recepten? Voor zowel ontbijt, lunch, diner en tussendoor? Check dan mijn review van het Koolhydraatarm Weekmenu >>

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments