Dikke buik in de overgang? Stap voor stap uitgelegd+oplossing!

Dikke buik tijdens de overgang? Dit is hoe het zit en hoe je het voorkomt!

Een dikke buik tijdens de overgang, voor veel vrouwen klinkt het erg bekend in de oren. Gewichtstoename is één van de meest gehoorde overgangsklachten. 

Maar wat kun je er tegen doen? Of moet je, je simpelweg bij je 'overgangslot' neerleggen en hoort het nou eenmaal bij de fase van je leven? 

Nee absoluut niet. Je hoeft je niet zomaar neer te leggen bij deze gewichtstoename. In dit artikel laat ik je exact zien waarom je zo makkelijk aankomt en wat je moet doen om dit tegen te gaan.

More...

Help! Ik word dikker!

Dat is wat veel vrouwen denken. Waarschijnlijk herken jij dat ook, anders was je tenslotte niet op deze pagina terecht gekomen. 

Word jij dikker zonder dat je weet waarvan? Eet je niet meer dan dat je voorheen deed en is er niets veranderd aan je levensstijl?

Ben je die onverklaarbare gewichtstoename beu en wil je het definitief stoppen? Dan zal ik je in dit artikel wat geheimen verklappen waarmee je er vandaag al voor kunt zorgen dat je gewichtstoename stopt.

Veranderingen tijdens de overgang

Tijdens de overgang is je lichaam bezig om een transformatie te ondergaan, je hormonen slaan op hol en dat kan voor veel problemen zorgen. 

De meest voorkomende klachten tijdens de overgang zijn:

 •  Opvliegers
 • Gewichtstoename
 • Onregelmatige menstruatie
 • Verlies van je libido
 • Vaginale droogheid
 • Stemmingswisselingen
 • Vermoeidheid
 • Haaruitval
 • Slaapstoornissen
 • Concentratieproblemen

Al deze problemen komen voort uit een hormonale onbalans. Helaas gaan veel vrouwen nooit op zoek naar een oplossing om deze klachten te verminderen of zelfs helemaal te doen verdwijnen. 

In dit artikel gaan we ons dus focussen op de gewichtstoename tijdens de overgang, en met name op die vervelende dikke buik, hoe krijg je, je mooie figuur weer terug? 

dikke buik door overgang

Buikvet bij vrouwen in de overgang

Omdat je hormonen tijdens de overgang helemaal in de war zijn kunnen er rare dingen gebeuren. 

Waar sommige vrouwen enkele kilo's aankomen zijn er ook vrouwen die wel 10 kilo aankomen in een korte tijd, dat is niet echt een pretje. 

Je figuur verandert zichtbaar en je voelt je ongemakkelijk en minder zelfverzekerd, je krijgt het zogenaamde 'appelfiguur' 

Het lijkt alsof het vet op je heupen en bovenbenen zich verplaatst naar je buik. Ik zal je een geheimpje vertellen, dat gebeurt ook.

Dit heeft natuurlijk te maken met je veranderde hormoonhuishouding, je komt niet alleen aan, je vet verplaatst zich ook naar andere plekken.

Maar zijn het dan alleen de hormonen die zorgen voor een gewichtstoename tijdens de overgang? Of zijn er nog andere factoren die een rol spelen? 

De hormonen zijn wel de grootste boosdoeners en vooral bij het veranderen van je vetverdeling spelen zij de grootste rol, toch zijn het niet alleen je hormonen:

 • Tragere stofwisseling
 • Minder sporten en bewegen
 • Stress tijdens de overgang
 • Slecht slapen

Voordat we dieper inzoomen op bovenstaande redenen gaan we eerst kijken naar de grootste boosdoener, je hormonen.

#1: Hormonale onbalans

Ik heb het al een paar keer gezegd, een hormonale onbalans zorgt voor gewichtstoename, maar hoe zit het dan precies? Wat gebeurt er in je lichaam? 

Ten eerste neemt het hormoon progesteron af, hierdoor kan je schildklier trager gaan werken met als gevolg dat je sneller aankomt. 

De afname van het hormoon progesteron begint meestal al voor de overgang, rond je 40e levensjaar. 

Daarnaast zal het hormoon oestrogeen afnemen, dit gebeurt tijdens je overgang. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je vetverdeling anders word.

Wat gebeurt er dan? 

Door de afname van de twee hormonen oestrogeen en progesteron veranderen er verschillende dingen zoals:

 • Vetverdeling word anders (vet verplaatst zich van je heupen en bovenbenen naar je buik)
 • Vertraagde stofwisseling
 • Meer honger 
 • Minder snel verzadigd 

Een bijkomend feit is dat je spiermassa langzaam afneemt naarmate je ouder word, hierdoor word je nog sneller dikker. 

Je kunt dus wel degelijk stellen dat er van allerlei kanten risicofactoren zijn waardoor je dikker kunt worden tijden de overgang. 

#2: Stress 

Sommig vrouwen ervaren best veel stress van de overgang, het zijn niet bepaald de geluksvogels want stress kan ervoor zorgen dat je nog meer aankomt. 

Dit komt omdat het stresshormoon cortisol ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel erg gaat schommelen. 

Deze schommeling zorgt ervoor dat je veel trek krijgt in zoetigheid, de verkeerder koolhydraten wel te verstaan. 

En vanwege de verandering van de vetverdeling tijdens de overgang zullen de extra kilo's zich ophopen op je buik. 

#3: Stofwisseling is vertraagd 

Door de dalende oestrogeen niveau's zal ook nog je stofwisseling worden vertraagd, een vertraagde stofwisseling zorgt ervoor dat je minder calorieën verbruikt.

Dit kan wel oplopen tot 200 calorieën per dag minder! En dan te bedenken dat een lagere oestrogeen spiegel ook nog eens zorgt voor meer hongergevoel en minder snelle verzadiging. 

#4: Minder goed slapen 

Tijdens de overgang kun je veelal last hebben van opvliegers en nachtelijk zweten, dit zorgt ervoor dat je nachtrust flink verstoord kan raken. 

Ook deze verstoorde nachtrust kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Dit heeft te maken met het feit dat het hormoon leptine, wat verantwoordelijk is voor het verzadigingsgevoel afneemt en dat het hormoon ghreline, wat verantwoordelijk is voor je gevoel van honger toeneemt. 

moe wakker

#5: Trage schildklier 

Alsof het allemaal nog niet genoeg is werkt ook je schildklier niet echt mee. Tijdens je overgang kan je schildklier namelijk trager gaan werken. 

Een trage schildklier zorgt, hoe kan het ook anders, voor gewichtstoename. 

Dikke buik tijdens de overgang? Wat te doen?

De grote vraag blijft natuurlijk, wat kun je er tegen doen om te zorgen dat je niet nog meer aankomt? 

Eigenlijk houdt alles nauw verband met een gezonde levensstijl en vaste ritmes. Om je buikvet een halt toe te roepen is het belangrijk dat je: 

 1. Accepteert dat je lichaam verandert is en dat je niet meer zo slank word als toen je 18 was
 2. Let op je voeding. Eet vooral geen snelle koolhydraten 
 3. Zorg ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel word. Vermijd stress, eet geen suikers, matig koffie en eet veel groente en fruit
 4. Vermijd zoveel mogelijk pakjes en zakjes en kies voor gezonde voeding. Eet niet minder dan 1500 calorieën per dag en niet meer dan 2000
 5. Drink veel water
 6. Zorg voor ontspanning. Doe yoga of lees gewoon simpelweg een boek voordat je gaat slapen

Ik kan een hele lange lijst maken maar eigenlijk is het beter samen te vatten tot het volgende: Hanteer een gezonde levensstijl die makkelijk vol te houden is. 

Maak het jezelf niet te moeilijk want dat ga je simpelweg niet volhouden. Als inspiratie heb ik hier wat koolhydraatarme toppers voor je, je zult verstelt staan hoe lekker het is:

Inspiratie nodig voor nog meer heerlijke en gezonde recepten? Check mijn artikel "50 recepten in 30 minuten"

50 recepten in 30 minuten

Hulp bij een nieuwe lifestyle? 

Zelf gerechten en weekmenu's bij elkaar zoeken kan een hels karwei worden, daarom ga ik je twee super handige producten adviseren. 

Het zijn producten die speciaal ontwikkelt zijn voor vrouwen in de overgang. De producten geven je voedingsadvies en vertellen je alles nog eens tot in detail. 

Je krijgt weekmenu's, boodschappenlijsten en ondersteuning. Om het je nog wat makkelijker te maken schreef ik over beide producten uitgebreide reviews, bekijk ze door op het product te klikken:

De overgang is niet altijd een makkelijke periode en voor veel vrouwen niet makkelijk te accepteren. 

Met bovenstaande hulpmiddelen kun je het jezelf een stuk eenvoudiger maken. Heb je nog vragen of tips voor andere vrouwen? Schroom dan vooral niet!


Click Here to Leave a Comment Below 0 comments